MAX IV i Lund

MAX IV 1

Bygget av det toppmoderna MAX IV-laboratoriet vid Brunnshög i Lund går på fullvarv så här ett par veckor före semestern. Kupolen runt den cirkulära lagringsringen samt den tillhörande kontorssektionen är i stort sett färdiga. Eftersom jag hade vägarna förbi igår passade jag på att ta några bilder.

MAX IV 2

MAX IV är en synkrotronljusanläggning, en slags accelerator där strålning produceras av elektroner som accelererats till ultrarelativistiska hastigheter. Förhoppningen är att anläggningen ska generera stora framsteg inom ett flertal forskningsområden. MAX IV är ett nationellt laboratorium med Lunds universitet som värd och kommer att stå öppet för forskare från hela världen.

MAX IV är ritad av FOJAB arkitekter och det är PEAB samt Wihlborgs Fastigheter som är byggherrar. Till hösten kommer byggnaderna att vara helt färdigställda. Om ytterligare ett år är anläggningen klar för invigning.

Om du vill veta mer:
> The MAX IV Laboratory
> Om MAX IV på Wikipedia