Utanför gamla landsarkivet i Lund

En bra bild är sällan något man bara går ut och tar. En bra bild kommer snarare till dig. Plötsligt finns den bara där när du minst anar det. Det här är en sådan bild.

Landsarkivet Lund

Jag tog den igår kväll utanför Lunds gamla landsarkiv som ligger längs Arkivgatan. Som vanligt är det lite svårt att sätta fingret på vad det är som gör att jag verkligen gillar bilden. Förmodligen är det en kombination av kompositionen, trädens skuggspel på väggen, de klara gröna färgerna från löven och reflektionerna i de små fönstren.

Byggnaden, som är en tillbyggnad intill gamla landsarkivet, ritades av arkitekten Bernt Nyberg och stod färdig 1971. Bernt Nyberg var precis som sin något mer kända kollega Bengt Edman en av de stora representanterna för den så kallade nybrutalimsen, där tegel och betong var de dominerande inslagen. Bernt har även ritat Landsstatshuset längs Drottninggatan i Malmö.

2 tankar kring ”Utanför gamla landsarkivet i Lund

  1. The Northern South

    Jag är helt betagen av den här bilden. Det är så mycket som är intressant. Kontrasten mellan det växande organiska och det strama arkitektoniska. Kontrasten mellan det suddiga skuggspelet på väggen och de knivskarpa avspeglingarna i fönstren. Kontrasten mellan det beiga och bruna i väggen och det blå och gröna i fönstren.

    Den här och bilden på vitsipporna vid Toppelagård är mina favoritbilder hittills i år på bloggen!

Kommentarer är stängda.