Motorkörningsplats

Motorkörningsplats - Björka flygbas

Ni som följt min blogg en under längre tid har säkert noterat att jag skrivit om och lagt ut en del bilder från Björka flygbas strax utanför Sjöbo. Här kommer ytterligare en bild som är direkt relaterad till den gamla militärflygplatsen.

En äldre svensk krigsflygbas är egentligen mycket mer än bara en landningsbana och några klargörningsplatser. Det ni ser på bilden är en så kallad motorkörningsplats. Den ligger cirka sex kilometer från rullbanan (landningsbanan). I stålfästet som är fastgjutet i betongplattan gick det att förankra ett flygplan med hjälp av vajrar för att sedan provköra jetmotorn efter reparation eller byte.

Motorkörningsplatsen är en del av det man på fackspråk kallar Uom (uppställningsområdet). I anslutning till Uom fanns ett flertal uppställningsplatser för jaktflygplan, fälthangarer, materialförråd och enklare skyddsrum. Anledningen till att Uom lokaliserades närmare en mil från huvudbanan var att skydda flygplan samt personal i händelse av att basen skulle bli attackerad av kärnvapen.