Hinden på Romeleklint

Allra längst upp på Romeleklint finns ett torn som en gång tillhört en gammal höjdradar. Radartornet byggdes på 60-talet, mitt under det kalla kriget, och var en del i det s k STRIL 60-systemet. Totalt byggdes sex sådana här torn i Sverige.

Just den här enheten benämndes ”RRGC S1 W, Hinden”. Räckvidden var hela 400 kilometer och det är inte svårt att föreställa sig att radarn fyllde en väldigt viktigt funktion i att bevaka den militära flygtrafiken över de södra delarna av Östersjön.

På 60-talet var det få som kände till radartornet som låg väl kamouflerat i barrskogen på toppen av klinten. Men ett år kom en rejäl höststorm som fällde alla träden och plötsligt gick det att se radarn från milsvida avstånd.

Själva höjdmätaren som benämndes Ph-39 satt längst upp på tornet. Senare ersattes den med en modernare radar som vad jag vet plockades bort i början av 90-talet. Numera används anläggningen av ett välkänt telekomföretag.


Se även:

Du gillar kanske även:
> Den gemensamma stabsplatsen Alfred
> Bildkavalkad från Björka Flygbas
> Grupperingsplats för Robot 68 Bloodhound

1 tanke kring ”Hinden på Romeleklint

Kommentarer är stängda.