Björkabasen

Idag gjorde jag något som jag funderat på väldigt länge. Utforskade delar av den gamla militärflygbasen Björka.


Basen ligger strax utanför Sjöbo och var under kalla krigets dagar en av de största krigsbaserna i södra Sverige. Den uppfördes redan i slutet av 50 talet och togs definitivt ur operativ drift 1998. Men i praktiken var flygbasen – som tillhörde det s k Bas 60-systemet – omodern långt innan dess.


Eftersom jag gjorde värnplikten i Flygvapnet vet jag ungefär hur en militär flygbas fungerar. Blev dock lite förvånad när jag såg hur bred själva rullbanan var. Annars kändes det mesta bekant. Har dock inte hunnit utforska hela basen, som numera är en del av P7:s övningsfält. Så jag måste återvända och studera klargörningsplatserna på den västra delen lite mer noggrant.

Det är en speciell känsla att promenera runt på ett område som för 40 år sedan var hemligt och bevakat 365 dagar om året.

Du är kanske även intresserad av:
> Bildkavalkad från Björka flygbas
> Ett underjordiskt skydd