Hösten börjar göra sig påmind runt Krankesjön

Vildnypon vid Sjötorps ängar - Krankesjön

Den senaste veckan har hösten alltmer börjat göra sig påmind i Skåne. På gott och ont. För även om vi går mot mörkare tider så finns det ändå en hel del positivt med hösten. Framför allt gillar jag att vandra i naturen vid den här tiden på året. Så länge jag är rätt klädd har jag absolut inget emot att känna vinden och regnet bita i kinden.

På söndagen begav jag mig ut till Krankesjön och vandrade varvet runt sjön. Det här är en tur jag brukar ta några gånger varje år. På så sätt blir det lätt att följa hur naturen skiftar med årstiderna.

Såg många fåglar och ekorrar

Eftersom sträckan är nästan exakt en mil hade jag ingen möjlighet att ta med någon tung fotoutrustning. Lyckligtvis packade jag dock ner min handkikare. För jag såg en hel del fåglar och andra djur under min vandring.

Roligast var nog att se lärkfalkar. Dessa har jag haft svårt att upptäcka under hela sommaren, men idag såg jag ett flertal individer. Möjligen är det så att många lärkfalkar rastar vid Krankesjön just nu på sin resa söderut. Vidare observerade jag bland annat nötskrika och entita. E

korrar fanns det även gott om. Just nu jobbar de för fullt med att samla ihop ollon, nötter och frön till vinterförrådet.

Fyra landskapsbilder

Jag passade även på att ta en del landskapsbilder med min kompaktkamera. I denna bloggpost bjuder jag på fyra exempel ur bildskörden. Den översta bilden är tagen vid Sjötorps ängar. De röda nyponen och det gyllene gräset är väldigt typiskt för just hösten.

Krankesjön i början av oktober

Den här bilden är tagen vid den norra stranden, alldeles intill Lottagården. Här har vassen fått den där härligt gyllene tonen. Borta vid horisonten går det att ana Romeleåsen och ute på sjön ligger en liten båt med två fiskare.

Rönnbär - Almens strandängar

Det här trädet på Almens strandängar – som bör vara en gammal rönn – har jag fotograferat vid ett flertal tillfällen. På våren är trädet helt täckt av vita blommor. Nu har blommorna förvandlats till stora klasar av intensivt röda bär. Jag har nästan lite svårt att avgöra om blommorna eller bären är vackrast.

Väg mot Stensoffan

Den här bilden är tagen längs vägen mellan Sjötorps ängar och Stensoffan. Även om flera träd fortfarande är gröna så går det även att ana höstens färger. Den lilla grusvägen täcks alltmer av nedfallna löv. Tyvärr har försvarsmakten satt upp en mängd skyltar längs vägen. Dessa valde jag att snabbt och lätt retuschera bort i efterbehandlingen.


Du är kanske även intresserad av:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.