Vårkväll med tranor och vitkindade gäss

Vårkväll på Vombs ängar

Igår spenderade jag ett par timmar vid Vombs ängar. Efter en ganska grå och kylslagen dag drog molnen bort och vinden mojnade. Ganska snart sken solen och det blev en helt underbar vårkväll. Jag gillar ju oftast att röra på mig när jag är ute och fotograferar. Så jag parkerade bilen vid fågeltornen och begav mig sedan norrut längs reservatsgränsen.

Jag fick egentligen inga riktiga toppbilder. Men det gjorde inte så mycket. För jag var mer än nöjd med det sköna vädret och den vackra naturen. Dessutom såg jag väldigt många fågelarter.

Tranor på väg norrut

Tranor över Vombs ängar

Trevligast var nog när en grupp tranor kom flygande på ganska låg höjd över ängarna. De första tranorna har redan hunnit passera Skåne på sin resa norrut, men det finns fortfarande en del grupper kvar som är lite senare ute. Det gäller inte minst yngre individer som ibland stannar i landets södra delar för att häcka.

Just den här gruppen, som bestod av ett tjugotal tranor, gjorde ett par varv över ängarna innan den fortsatte norrut. Kanske hade tranorna pausat på ängarna ett par timmar innan jag upptäckte dem.

Tusentals vitkindade gäss

Tusentals vitkindade gäss

På tal om att pausa. Just nu rastar enorma mängder vitkindade gäss ute på ängarna på sin resa mot häckningsplatserna vid den ryska ishavskusten.

Varje gång när till exempel en havsörn närmar sig blir det ordentlig fart på gässen. Ljudet när tusentals gäss lyfter på samma gång är verkligen spektakulärt och bör upplevas. Starkast är ljudet just vid själva startögonblicket när otroligt många vingar skapar ett rejält lufttryck mot marken.

Viktindade gäss - Klingavälsån

Du är kanske även intresserad av: