Ormvråk över nyslagen äng

Ormvråk fångad i flykten

Ormvråken må vara landets vanligaste rovfågel. Men i motsats till exempelvis gladan är den relativt skygg och försvinner ofta när det finns människor i närheten. Det är nog en av anledningarna till att jag har betydligt fler bilder på glador i mitt bildarkiv.

När jag var ute och fotograferade i området runt Björkaåns mynning för ett tag sedan fann jag ett flertal ormvråkar som glidflög över en nyslagen äng. När bönderna slår gräset skapas nämligen ett utmärkt tillfälle att fånga både ängssorkar och olika grodor, något som alltid lockar till sig rovfåglar.

Ormvråk seglar mellan tallar

Med lite tur lyckades jag även få ett gäng hyggliga bilder på en av individerna. Jag är egentligen mest nöjd med bilden där ormvråken glider fram mellan tallarna. Den bilden har ett trevligare djup jämfört med varianterna med endast en himmel i bakgrunden. Fast den översta bilden är skarpast och här ligger även ljuset helt rätt på fågeln.

Som jag nämnt tidigare kan ormvråkens fjäderdräkt variera ganska mycket. Från olika kombinationer av brunt till nästan vit. Just det här exemplaret var väl lite av ett mellanting.

Ormvråk vid Vressel

Du är kanske även intresserad av: