Närbild på flygande glada

Närbild på flygande glada

Glador är ganska tacksamma rovfåglar att fotografera. Dels har de blivit relativt talrika i Skåne under senare år. De är dessutom ganska orädda. Åtminstone så länge de befinner sig i luften eller i ett högre träd. När jag är ute på fotojakt så brukar jag nästan alltid se glador. En del fastnar så klart även på bild.

Det här är inga nytagna bilder. De senaste veckornas gråväder har gjort att jag har fått en ofrivillig paus i fotograferandet. Så då får jag helt enkelt gräva lite i arkivet och plocka fram material som av någon anledning inte publicerats på bloggen tidigare.

Den här röda gladan seglade över Almens fågeltorn en vinterdag för snart ett år sedan. Vid ett par tillfällen kom den så nära att den mer än väl fyllde upp sökarbilden i kameran. Att hålla kvar en fågel i sökaren under sådana förutsättningar är sannerligen inte lätt. Men jag lyckades få några riktigt trevliga motiv på den vackra fågeln.

Glidande glada

Det var ganska sent på kvällen och den låga vintersolen sken rakt igenom gladans stjärtfjädrar och gav dem en härlig lyster. Den andra bilden ovan togs vid samma tillfälle. Jag undrar just om gladan spanade in mig eller om den helt enkelt bara var på jakt efter ett något mer överkomligt byte.


Du är kanske även intresserad av: