Steglitser äter tistelfrön vid Källby dammar

Steglits vid Källby dammar

När jag har promenerat längs Källby dammar de senaste veckorna har jag ibland sett små grupper med steglitser i buskagen. Så med en liten förhoppning om att fånga de färgglada finkarna på bild begav jag mig ut med kameran på tisdagsförmiddagen.

Solen och ljuset försvann dessvärre snabbt. Men jag fann trots allt ett gäng steglitser som satt och mumsade på tistelfrön i närheten av dammarna. Jag lyckades få ett gäng hyggliga bilder, som naturligtvis hade kunnat bli ännu bättre om ljuset hade varit lite bättre.

Många steglitser flyttar ner till Centraleuropa under vinterhalvåret. Men det finns även individer som – i likhet med exempelvis rödhaken – väljer att stanna i södra Sverige. Om vintern blir mild har de därmed en klar fördel inför häckningen nästa år.

Steglits i december
Steglits äter tistelfrön

Du är kanske även intresserad av:
> Steglits i furubuske