Smygjakt på hare


Att smyga på vilda djur med kameran är väldigt spännande. Enkelt är det inte och det är ytterst sällan man kommer riktigt nära djuren. Men att lyckas få en bra bild utan att skrämma iväg dem är alltid riktigt roligt och belönande. Och ju mer man tränar desto mer ökar så klart chanserna.

Förutsättningarna måste så klart vara de rätta. Två grundläggande regler är att ha solen i ryggen och röra sig mot vinden. Att utnyttja träd, buskage och höjdskillnader i terrängen kan också underlätta.

Bilden ovan är ett bra exempel på en ”smygbild”. När jag var på väg ut mot en äng från en tätare skog såg jag två harar ute på fältet. Det hade precis kommit en lättare regnskur och hararna såg inte helt uppmärksamma ut.

Sakta men säkert smög jag fram till staketet som omgärdade hagen. Då var jag kanske 20 meter från hararna. Jag hann ta flera olika varianter och exponeringar utan att hararna upptäckte mig.

Efter en mängd bilder kände jag mig ganska nöjd och började medvetet röra mig lite häftigare. Jag flyttade mig även till en plats där jag var lite mer synlig. Då upptäckte de mig så klart och sprang iväg. Men då hade jag sedan länge fått min bild.


Du är kanske även intresserad av: