Mindre korsnäbb – juvenil

Mindre korsnäbb

När jag gick genom Silvåkraskogen tidigare i veckan upptäckte jag en liten grupp fåglar som höll till långt upp i tall- och grantopparna. Efter att ha jagat dem en stund med teleobjektivet upptäckte jag att det var korsnäbbar. Det finns ett par olika korsnäbbs-arter i Sverige, främst mindre- och större korsnäbb.

Detta är med största sannolikhet en mindre korsnäbb. Dessutom är det en juvenil-individ, alltså en unge som föddes tidigare i år. Det ser man på den spräckliga fjäderdräkten. Hos äldre individer har hanarna en roströd ton och honorna är mer åt det gröngula hållet.

Karakteristiskt för alla korsnäbbar är däremot den kraftiga och något udda korslagda näbben. Med den kan fågeln krossa kottar och fröer som är den huvudsakliga födan.

Jag har sett korsnäbbar i samma skog tidigare men det här var första gången jag lyckades få en anständig bild av fågeln som på sätt och vis är en svensk variant av en mindre papegoja.