Tranor och kor

Tranor och kor

Just nu befinner vi oss i den fantastiska perioden som utgör gränsen mellan sommar och höst. Min absoluta favoritperiod på året. Nu är det lagom varmt, kvällarna är lagom ljumma och ljusa, och ljuset är betydligt trevligare än under den heta sommaren. Dessutom händer det en massa spännande saker ute i naturen.

Tisdagen bjöd på riktigt hyggligt väder och eftersom jag inte hade något annat för mig valde jag att spendera en stor del av eftermiddagen och kvällen ute vid Krankesjön, Revingehed och Vombs ängar. Ett bra beslut skulle det visa sig, för idag jag fick se en lång rad olika djur. Allt från fiskgjusar och kärrhökar till ekorrar och paddor. Jag lyckades till och med få en snabb bild på den läckra kungsfiskaren. Alla bilder blev inte helt okej, men jag kan lova att ni kommer att få se ett axplock på bloggen senare i veckan.

Tranor

Ett säkert tecken på att sommaren närmar sig sitt slut är att tranorna håller på att resa söderut. Ute vid Klingavälsåns mynning såg jag ett femtiotal individer fördelat på olika grupper. För oss Skåningar är ju tranan en typisk ”årstidsfågel”. Vi ser och hör dem komma flygande norrut på våren. Sedan passerar sommarmånaderna och så är de plötsligt tillbaka igen. Fast på väg åt det motsatta hållet.

Den översta bilden med de tre tranorna framför korna tycker jag blev lite rolig. Tittar du noga kan du se att tranan längst till höger är en ungfågel. Den saknar fortfarande den svarta färgen på halsen och den typiska röda fläcken på hjässan. Tänk så spännande det måste vara att få göra sin första långa resa söderut. Överlever den strapatsen ses vi kanske om ett halvår igen.