Lärkfalk

Lärkfalk vid Ängstorpsdammen

Bland alla vackra fåglar vi har i Sverige gillar jag falkarna lite extra skarpt. Det är något speciellt med deras stora, vaksamma ögon och fantastiska förmåga att behärska luftrummet. En falkart som jag ser lite då och då, men än så länge inte lyckats få någon riktigt bra bild på är lärkfalken.

Igår tog jag bland annat en tur ut till Ängstorpsdammen strax utanför Harlösa by. Här upptäckte jag ganska snart en lärkfalk som jagade sländor strax ovanför vattenytan. Avståndet till fågeln var ganska långt och samtliga tre bilder som jag har publicerat här är rejält delförstorade.

Att bilden ovan över huvud taget blev skarp förvånar mig. Det finns nämligen kontrastrikt gräs både framför och bakom fågeln som kamerans autofocus lätt hade kunnat låsa på. Hade jag bara befunnit mig på lite närmare avstånd skulle det bli en kanonbild. 

Lärkfalkens huvudsakliga föda är trollsländor. Det är säkert anledningen till att den är relativt lätt att finna i trakterna runt Krankesjön. Här finns nämligen otroligt mycket trollsländor. Intressant är dock att ungarna enbart utfodras med småfågel, exempelvis lärkor.

Lärkfalk

Just den här lärkfalken jagade dock trollsländor. Om ni noga studerar bildmontaget ovan ser ni att den har en slända i vänsterklon som den sedan äter upp i flykten. Smidigt och synnerligen effektivt.

Du gillar kanske även: