Gök fångad i flykten

Gök i flykten

Göken är på många sätt en speciell fågel. I stort sett alla svenskar vet hur den låter. Ändå är det väldigt få som har sett den. När jag besökte Sjötorps ängar för några dagar sedan noterade jag att det fanns ovanligt många galande gökar i området. En av dem lyckades jag till och med fånga i flykten.

Av alla världens 136 gökfåglar finns det endast en sort som häckar i Sverige. Bortsett från lätet är göken nog mest känd för att vara boparasit. Honan lägger helt enkelt ett ägg i ett annat bo, oftast tillhörande en betydligt mindre fågelart. Sedan får de nya värdföräldrarna ett minst sagt tufft jobb med att föda upp den glupska gökungen, vilket oftast resulterar i att deras riktiga ungar inte klarar sig.

Du gillar kanske även:

> Läs mer om göken på Wikipedia

2 tankar kring ”Gök fångad i flykten

    1. Stefan Inläggsförfattare

      Roligt att du gillar bilden! Ja, jag blev nästan själv överraskad när jag kollade in bilden på kameradisplayen. Göken har visserligen ett speciellt rörelsemönster i luften, men på avstånd kan det ändå vara lätt att ta den för en skogsduva eller falk.

Kommentarer är stängda.