Storskrakar

Tisdagen bjöd på strålande vårsol och en temperatur som kröp en bra bit ovanför nollstrecket. Jag packade ner det långa objektivet och spatserade ner till Källby dammar i jakt på lite nya fågelbilder. Och som vanligt fick jag en del trevliga motiv med mig hem.

Roligast var mötet med det här storskrake-paret som tog igen sig vid kanten på den smältande isen. Jag har sett storskrakar vid Källby dammar flera gånger tidigare, men de är ändå inte överdrivet vanliga där. Extra roligt var att jag lyckades få med paret på samma bild.

Som ni ser har honan och hanen lite olika utseenden. Båda har den karaktäristiska näbben som avslutas med en liten krok. Hanen har ett grönsvart huvud och är helt vit på buken. Honan har däremot ett brunt huvud och är dessutom mer gråspräcklig över rygg och sidor. I motsats till många andra fågelarter kan jag inte påstå att den ena är vackrare än den andra. De är bara olika.