Storskarv torkar fjädrarna

Här är ytterligare en bild som jag tog vid Källby dammar tidigare i veckan. Storskarvarna sitter ofta så här och torkar sina blöta fjädrar. Anledningen är bland annat att deras fjäderdräkt inte är lika vattenavvisande som hos många andra vattenlevande fåglar. Å andra sidan är den en mästerdykare och fångar nästan all slags fisk med stor precision.

Många människor ogillar skarven både till utseendet och beteendet. Det har nog främst att göra med att den konkurrerar med människans föda, d v s fisken. Under större delen av 1900-talet var storskarven nästan helt utrotad i Sverige, men under senare år har den kommit tillbaka starkt och nu skulle jag vilja påstå att den är riktigt vanlig, åtminstone i Skåne.

Personligen tycker jag att det är en häftig fågel som till utseendet påminner en del om både drakar och flygödlor. Åtminstone om man har lite fantasi.

Just den här storskarven har den typiska häckningsdräkten med vita fjädrar på huvudet. Den sitter på något som påminner om en båtshake. Antagligen används den för att reglera vattenflödet mellan dammarna.