Kricka – hona

Kricka - hona

Jag hade egentligen tänkt hålla mig hemma idag. Men när solen sken så fint i eftermiddags fuskade jag lite och promenerade ner till Källby dammar med kameran. Som vanligt fanns det gott om änder att fotografera. Roligast var nog att jag såg ovanligt många krickor, en art jag gillar skarpt.

Normalt brukar krickan vara relativt skygg. Men idag hittade jag ett par som stannade kvar vid strandkanten trots att jag befann mig relativt nära. Honan är kanske inte lika färgglad och iögonfallande som hanen. Men så här på nära håll ser man att deras spräckliga dräkt faktiskt är riktigt vacker. Notera även den läckert gröna fläcken på vingen.

Jag har tagit bilder på krickhanar tidigare. Men det här är nog första gången jag lyckas fånga en hona på bild. Förmodligen rastar de här krickorna bara vid Källby dammar i väntan på att isen ska släppa på sjöarna längre norrut i landet.


Du är kanske även intresserad av: