Inkommande storskarvar

Under fredagseftermiddagen spenderade jag en stund i det stora fågeltornet vid Silvåkra. Det blåste ordentligt, men i övrigt var det skapligt väder och en klarblå himmel.

I ett träd en bit ut i Krankesjön går det nästan alltid att finna storskarvar. Ibland är det några få, vid andra tillfällen väldigt många. Igår uppskattade jag det till ett hundratal.

Det roliga var att när jag kom till platsen gick det bara att se ett tiotal i trädet. Men sedan flög det in stora grupper från öster och på bara en halvtimme var trädet helt fullt av fåglar. Kanske är det så att de jagar fisk i närliggande Vombsjön under dagen för att sedan spendera natten i just detta träd.

Storskarven är speciell på många sätt. Det gör även att den inte är speciellt omtyckt bland många människor. Fågelns spillning bildar ammoniak vilket betyder att träden de sitter i tenderar att dö ut. Trädet på bilden är ett tydligt exempel på det. Grenarna har färgats helt vita av storskarvens spillning. Fast det där trädet hade kanske dött ändå eftersom dess rötter tycks vara vattendränkta året runt.

Oavsett så är det en väldigt sällskaplig fågel som både häckar och samlas i stora kolonier. Och jag personligen tycker det är ganska roligt att följa den.