Fotografera stjärnhimlen

Stjärnhimmel Skrylle

På senare år har mitt flöde i appen Instagram fyllts av bilder på stjärnhimlen i största allmänhet och vintergatan i synnerhet. Jag har länge varit sugen på att ta liknande bilder, men det har helt enkelt aldrig blivit av. Men igår gjorde jag ett första försök. Och av resultatet att döma kan jag konstatera att det inte är så svårt när förutsättningarna är de rätta. Bilden ovan tog jag från utsiktsplatsen Boks Backe i Skrylle.

Jag har redan dragit ett par slutsatser när det gäller nattfotografering. För det första får man inte vara mörkrädd. Det går nämligen inte stå i en belyst miljö och fotografera stjärnhimlen. Snarare bör man leta upp en riktigt mörk plats där ströljuset från omgivande bebyggelse är minimal. Jag fick med en del ströljus i bilden ovan. En bra pannlampa och en ficklampa är däremot nästan en förutsättning för att över huvud taget hitta ut till platsen du har tänkt fotografera. Räkna dessutom med att det blir rejält kallt, åtminstone så här års.

När det gäller kamerainställningarna var det inte så komplicerat. Jag hade räknat med att få gå upp i högre ISO, men runt 1000 är ofta tillräckligt. Bilden ovan är tagen på ISO 800, 24 mm, 20 sek, bl 2,8. Ett bra stativ är naturligtvis ett måste.

Om det är något vinterhalvåret har att erbjuda så är det mycket mörker och ibland även klara nätter. Så jag kommer nog att göra fler försök att fånga stjärnhimlen de närmaste månaderna.

Du är kanske även intresserad av:
> Stjärnhimmel över Skåne