Hällestadsåsen

Hällestadsåsen

Efter några dagar med jobb och andra olika aktiviteter var det hög tid att bege sig ut på ett litet äventyr idag. Jag utgick som så många gånger tidigare från Skryllegården. Men den här gången valde jag lite alternativa vägar. För att vara helt korrekt handlade det inte om några vägar. Vid några tillfällen var det snudd på ”bushwhacking”. Sedan jag införskaffade en bärbar GPS har jag börjar utforska fler platser i skogen eftersom jag ändå aldrig riskerar att gå vilse.

Totalt blev det en runda på nästan exakt en mil. Ganska lagom bortsett från att det var lite väl varmt, runt 26 grader. Dagar som denna gäller det att ta med sig rejält med vatten.

Bilden är tagen uppe på Hällestadsåsen, som är ett naturreservat sedan 1963. Precis som intilliggande Knivsås är detta en rullstensås, eller så kallad getrygg, från istiden. Just den här platsen kallas lite på skoj för Lapporten, eftersom den delar vissa attribut med originalet i Abisko. På hela åsen växer höga bokträd och på vissa ställen går det även att finna den sällsynta och karaktäristiska vresboken.