Mobilvägen 10

Mobilvägen 10 i Lund

I början av 90-talet var det svenska mobil- och IT-undret fortfarande i sin linda. Utvecklingen av mobil kommunikation och IT-system såg plötsligt inga gränser. Den starkast lysande stjärnan i denna yra var naturligtvis Ericsson. Och det dotterbolag som expanderade mest inom koncernen var tveklöst Ericsson Mobile Communications (ECS).

Ericsson blev snabbt ledande inom det så kallade GSM-systemet. I Lund uppfördes flera nya kontor för att ge plats för den snabbt växande arbetsstyrkan. Huvudbyggnaden placerades på Brunnshög, alldeles intill motorvägen, och fick adressen Mobilvägen 10.

Men som alla vet växer inga träd till himlen. I början av 2000-talet var IT-bubblan och telekomkrisen ett faktum. 2001 gjorde Ericsson en förlust på 30 miljarder kronor och stora delar av mobilverksamheten såldes ganska snart till Sony.

Både Ericsson och Sony lyckades dock ta sig igenom krisåren och har fortfarande betydande verksamhet på Brunnshög. Men den riktiga glansen och framtidstron kring mobil telefoni har ändå mattats en aning. Branschen har blivit mogen.

På Mobilvägen 10, som idag heter Mobile Heights Center Workspace (MHC) och förvaltas av Wihlborgs, huserar numera ett flertal olika företag. Och vad jag kan förstå finns det lediga lokaler att hyra i den stora byggnaden som är omgjord till kontorshotell. Men för mig kommer Mobilvägen 10 alltid att vara en symbol för Ericsson och det svenska IT-undret.

Tyvärr har jag inte lyckats ta reda på vilken arkitektbyrå som ritat det stora huset på Brunnshög. Om någon råkar känna till det får ni gärna skicka mig ett PM.

Du är kanske även intresserad av:
> Edison Park
> Lunds nya vattentorn