Lunds Folkpark

På en ganska undanskymd plats i de västra delarna av staden ligger Lunds Folkpark. Parken anlades redan 1895 och har allt sedan dess rymt en mängd olika nöjesaktiviteter.

Lunds Folkpark

Parken för numera en slumrande tillvaro. Huvudbyggnaden av lundarkitekten Bengt Edman invigdes 1976 men har i stort sett varit öde och oanvänd de senaste tio åren. Lyckligtvis skiljer sig dansrotundan en hel del från Edmans andra brutalistiska verk i Lund som Vildanden och Sparta. Klängväxterna som täcker spaljéerna gör att byggnaden nästan kamoufleras i parkmiljön.

Lunds Folkpark

Det har länge talats om att bygga bostäder och garage på en stor del av marken där Folkparken ligger idag. Inflyttningen till Lund har varit omfattande de senaste åren och det finns en stor efterfrågan på relativt centralt belägna bostäder.

Men trots att relativt få lundabor faktiskt använder Folkets Park, i vilket fall i jämförelse med Stadsparken och Botaniska Trädgården, har motståndet och engagemanget mot byggnadsplanerna föga överaskande varit starkt. Föreningen Folkparkens Framtid har både en blogg och aktiv Facebook-sida.

Så min gissning är att parken kommer att få fortsätta slumra in i många år framöver.

Lunds Folkpark

2 tankar kring ”Lunds Folkpark

  1. peter

    Tack för intressant djupdykning. Ja, parken var väl uppe till diskussion så sent som förra året. Den är ju ganska stor och eftersom den inte används så mycket kan jag tycka att en försiktig bebyggelse på delar av området skulle kunna vara spännande, och göra att parken används mer. Kanske.

    1. Stefan

      Jag håller med dig Peter. Men frågar du folket som bor granne med parken så har de garanterat en annan åsikt. 🙂

Kommentarer är stängda.