Det regnar ju bokollon!

Igår visade hösten upp sin allra bästa sida. På eftermiddagen tog jag bilen och begav mig ut till omgivningarna runt Torna Hällestad. Bokskogen har ändrat färg och är fantastiskt vacker just nu.

Bokskogen

När jag gick runt där bland träden upptäckte jag ganska snart ett underligt ljud. Det lät ungefär som om det föll enorma regndroppar från ovan. Eller var det kanske några väl kamouflerade djur som sprang runt i undervegetationen?

När jag undersökte fenomenet närmare fick jag svaret på gåtan. Bokollonen, ni vet de där taggiga kottarna, håller just på att spricka. Då faller mängder av centimeterstora kärnor ner från trädkronorna. Jag har aldrig sett eller hört något liknande tidigare, men förmodligen råkade jag väl bara vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

För att ni ska få en uppfattning hur det hela lät spelade jag in en kortare videosekvens. Skruva upp volymen och lyssna.