Ägretthägern flög rakt mot mig

Ägretthäger över Vombs ängar februari 2024

För några år sedan var ägretthägern en riktig raritet i Sverige. Idag är den relativt vanlig i trakterna runt Krankesjön och Vombs ängar. Jag hade ett nära möte med en individ den gångna helgen.

Jag hade precis tagit en liten paus på en större sten när jag såg en stor och vit fågel närma sig från väster. Kameran åkte upp snabbt och när jag väl fått fågeln i fokus såg jag att det var en ägretthäger.

Ägretthäger i motljus

Efter att ha fotograferat djur i många år har jag noterat att deras beteende inte skiljer sig så mycket från människans. Det gäller inte minst så kallad ”selektiv varseblivning”, alltså att omedvetet stänga av saker som inte ingår i den invanda föreställningsramen.

Den här hägern har säkert flugit förbi samma plats otaliga gånger utan att ha stött på en människa. Just den här dagen råkade jag stå där med min kamera och hägern insåg inte det förrän den var relativt nära. I annat fall hade den säkert varit mer uppmärksam.

Hur som helst blev det en relativt bra bildserie på en ståtlig fågel.