Skaraborgs flygflottiljs julformation med TP 84 Hercules 2022

Julflyg med TP 84 Hercules över Lund 2022

På onsdagen arrangerade transportflygskvadronen på F7 sin traditionella julflygning över södra Sverige. Med tre TP 84 Hercules i formationen blev det kanske ingen riktig ”julkula”, däremot en fin liten ”grantopp”.

Med tanke på att molnbasen var låg över Skåne låg det i farans riktning att rutten skulle läggas om. Precis som F17 tvingades göra med sin julgransflygning med JAS 29 Gripen tidigare i månaden. Jag begav mig ändå ut med kameran och hoppades på det bästa.

Skaraborgs flygflottiljs julformation med TP 84 Hercules 2022

Jag följde formationen via ”Flightradar”. När planen passerade Ängelholm noterade jag att de bröt den planerade rutten in mot Ljungbyhed och Eslöv. Istället fortsatte de längs kusten över Helsingborg och Landskrona.

Just då kändes det högst sannolikt att de även skulle hoppa över Lund och fortsätta rakt ner mot Malmö. Men lyckligtvis girade de tre transportplanen in över land i höjd med Saxtorp och riktade om kursen mot Lund.

Så trots allt fick jag ett gäng bilder på Hercules-planen, precis som jag fått de senaste jularna.


Du är kanske även intresserad av: