Kärrsångare och Rörsångare – Källby dammar

Kärrsångare - Källby dammar

Så här i mitten av juni månad är det livlig aktivitet i både buskage och vass runt Källby dammar. Det här är sångarnas tid. Honorna ruvar äggen och sköter om ungarna medan hanarna gör sitt bästa för att hävda reviren med sin underbara sång.

I Sverige häckar runt 15 olika arter av sångare. Flera av dem är väldigt lika vararandra och att skilja dem åt är verkligen inte lätt. Artbestämningen görs därför lättast utifrån sången och det habitat de häckar i.

Så i denna bloggpost måste jag göra en friskrivning och poängtera att jag kan ha gjort en felaktig artbestämning. Men jag tror i vilket fall att det är kärr- och rörsångare som jag fotograferade för någon dag sedan. Som ni själva ser är fåglarna på dessa bilder nästan identiska utseendemässigt.

Kärrsångare sjunger

De två första bilderna tror jag är en kärrsångare. Hanen hade ett revir långt inne i ett buskage och hoppade ivrigt runt mellan flera grenar samtidigt som han sjöng intensivt. Det skålformade boet byggs främst av gräs- och vasstrån där honan lägger tre till fem ägg. Födan består främst av insekter och larver.

Rörsångare i vassen

Rörsångaren lever däremot främst inne i tät vass där den även bygger sitt bo strax ovanför vattenytan. Fågeln hoppar och flyger fram mellan vasstråna på jakt efter olika insekter. Precis som hos sävsångaren går det ofta att finna hanen sittande på ett vasstrå där han sjunger ihållande.

Rörsångare sjunger vid Källby dammar

De två sista bilderna i denna bloggpost tror jag är rörsångare.


Du är kanske även intresserad av: