Blåbandad jungfruslända – hane och hona

Blåbandad jungfruslända - hane

På fredagsförmiddagen begav jag mig ner till Källby dammar med kameran. Syftet var främst att fotografera alla de fågelarter som häckar i och runt dammarna. Men som bonus fick jag även ett gäng trevliga bilder på den blåbandade jungfrusländan.

Just vid denna tid finns det rikligt med blåbandade jungfrusländor i närheten av Källby dammar. Habitatet med lugnt rinnande vatten i kombination med en rik men inte alltför tät växlighet tycks passa den lilla sländan perfekt.

Blåbandad jungfruslända - Källby dammar

Utseendemässigt skiljer hanarna och honorna sig åt rejält. Faktum är att jag från början trodde att jag fotograferade två helt olika jungfrusländarter. Men när jag kom hem och läste på lite mer insåg jag att det var helt enkelt bara var olika kön.

Hanen har en läckert blåskimrande kropp. Vingarna är genomskinliga bortsett från ett stort och karaktäristiskt mörkt band. Här skiljer sig den blåbandade jungfrusländan mot den blåa jungfrusländan, som har helt mörka vingar.

Blåbandad jungfruslända - hona

Honans färg går mer åt det grönbruna hållet. Vingarna är genomskinliga till svagt gröna med små vita fläckar längst ut på spetsarna.