Gulsparvens intensiva färg och sång

Gulsparv - hane i häckningsdräkt

Nu på våren är det ganska lätt att höra gulsparvens intensiva sång. Den är kanske inte den vackraste sången bland småfåglarna, men tonen är hög och hörs på långt håll.

Den här hanen i sin läckert gyllene häckningsdräkt fann jag i ett träd när jag var ute vid Vombs ängar för någon vecka sedan. Jag har fotograferat många gulsparvar tidigare, men jag kan inte påminna mig om att jag sett en så här pass gul hane tidigare.

Vid den här tiden på åren lägger honan sina ägg i ett skålformat bo nära marken. Äggen ruvas i knappt två veckor och sedan tar det ytterligare fjorton dagar innan ungarna är flygfärdiga. Under den tiden är naturligtvis både ägg och ungar utsatta för boplundrare, som mindre däggdjur och andra fåglar. Av den anledningen hinner gulsparven ofta med att producera två och ibland även tre kullar per år.


Du är kanske även intresserad av: