Grönsiska vid Salvikens strandängar

Grönsiska vid Salvikens strandängar

Grönsiskan är en liten trevlig fågel som kan ses längs de Skånska kusterna så här års. Precis som den närbesläktade gråsiskan har den en karakteristiskt strimmig fjäderdräkt. Men det är bara grönsiskan som har den gulgröna färgtonen.

Just den här individen observerade jag vid Salvikens strandängar strax norr om Vikhög för några månader sedan. Jag är inte helt säker på om det är en hane eller hona. Hanen har normalt lite intensivare färger än den här. Men eftersom bilden togs i september kan det även vara en juvenil individ.

Grönsiska längs Öresund-kusten

Många grönsiskor beger sig ner till Väst- och Sydeuropa under vinterhalvåret. Men en hel del individer stannar även kvar och i Skåne går det att observera grönsiska året runt.

Som en liten parentes kan jag nämna att ögonblicket efter att jag tog de här bilderna dök en sparvhök upp. Därefter försvann alla småfåglar i ett nafs.


Du är kanske även intresserad av: