Supermarine Spitfire Mk XVI RW386

Supermarine Spitfire RW386

Det är få jaktflygplan som är så nära förknippat med andra världskriget som brittiska Supermarine Spitfire.

De första serieproducerade flygplanen levererades till brittiska flygvapnet 1938. Men det var först under ett par sensommarmånader 1940 som jaktplanet fick sitt riktiga elddop, i det som kallas för Slaget om Storbritannien.

I luftrummet ovanför engelska kanalen och den brittiska kustlinjen utkämpade denna flygplanstyp dramatiska luftstrider mot den tyska motsvarigheten Messerschmitt Bf 109E. Den sistnämnda var visserligen både snabbare och starkare. Men Spitfiren hade en bättre svängradie, vilket var nog så viktigt i kurvstriderna.

Supermarine Spitfire fortsatte att utvecklas under hela kriget. Totalt byggdes hela 20 350 flygplan, fördelat på 24 versioner, både i jakt- och spaningskonfigurationer.

Supermarine Spitfire Mk XVI NG-D

1948 köpte det svenska flygvapnet in femtio exemplar av Spitfire, avsedda till främst höghöjdsspaning. Dessa fick benämningen S 31 och baserades på Södermanlands flygflottilj. Med denna flygplanstyp gjorde svenska piloter våghalsiga och extremt hemliga spaningsuppdrag långt in över sovjetiskt territorium.

Flygplanet på bilden är individ RW386, en av de sammanlagt 1 053 exemplaren från serie Mk XVI. Det här flygplanet tillverkades 1945 i Castle Bromwich och tjänstgjorde därefter under ett par år i engelska flygvapnet. 2007 köptes det renoverade flygplanet till Skandinavien där det allt sedan dess har visats upp under många flygdagar. Det är målat som det såg ut på 40-talet med koden NG-D.

Bilderna är tagna i samband med flygdagen på Blekinge Flygflottilj 2019. Läs gärna mer om Spitfire på Wikipedia.Du är kanske även intresserad av: