Vinbärsfuks vid Vombsjöns strand

Vinbärsfuks

Det här med fjärilar tycker jag är ganska roligt. Extra kul är så klart när jag lyckas fotografera en fjärilsart som jag inte fångat på bild tidigare. Det här är en vinbärsfuks, en ganska vanlig fjäril i Sverige. Men jag kan inte minnas att jag har sett den tidigare, än mindre fotograferat den.

Vinbärsfuksen har ett utseende som till viss del särskiljer sig från många andra praktfjärilar. Jag tänker främst på vingarna, vars ytterkanter är rejält flikiga. Vingarna ser nästan lite slitna ut.  

I jämförelse med många andra fjärilar är vinbärsfuksen dessutom väldigt snabb i flykten. När den väl lyfter från sin position är den borta på ett ögonblick.

Just den här vinbärsfuksen hittade jag i ett pilträd alldeles intill Vombsjön. Jag hann bara med en snabb bildserie innan den flög vidare.