Mörka moln bakom blommande rapsfält

Mörka moln bakom blommande rapsfält

När man passerar ett blommande rapsfält så här års är det svårt att inte stanna upp och ta en bild. Just den här tog jag strax utanför Lund för bara ett par dagar sedan. Min tanke var att lyfta fram de mörka molnen som en kontrast till det gyllene fältet.

Bilden är för övrigt tagen med min mobilkamera. Jag har under senare tid experimenterat lite med att ta bilder med Lightroom mobile. Genom detta program går det att spara ner bilderna i DNG-format (Adobe Digital Negative Raw), som sedan kan editeras, antingen i mobilen eller i datorn. Själv föredrar jag datorns stora skärm vilket gör jobbet betydligt enklare. Att filerna dessutom sparas direkt i molnet underlättar så klart även en del.

Den stora fördelen med DNG är att det finns ett något större dynamiskt omfång i bilden. Åtminstone i teorin. Jag tycker även att slutresultatet blir mer ”fotografiskt” jämfört den ofta kraftiga brusreduktion och skärpa som kamerans inbyggda program lägger på bilderna.

Jag kommer att fortsätta utvärdera Lightroom mobile de närmaste veckorna och återkommer eventuellt med fler synpunkter.

Du är kanske även intresserad av:
> Rapsfält i aftonljus
> Blommande raps och utsikt över Vombsänkan