Storskrake vid Rögle dammar

Storskrake flyger över Rögle dammar

Vintern lyser fortfarande med sin frånvaro i Skåne. Idag var det nästan tio grader varmt. Inte direkt någon temperatur man förknippar med januari.

På eftermiddagen tog jag en tur ut med kameran. Eftersom det var ganska sent och mörkret lägger sig redan vid 16-tiden, fick det bli en kortare utflykt till Rögle dammar, som ligger strax öster om Lund.

Storskrakar hanar och honor
Storskrake flyger

Bildskörden blev ganska klen. Mest intressant var nog ett gäng storskrakar som simmade runt i dammarna i jakt på föda. Jag undrar just hur populärt det är att ha denna fågel som gäst i vatten som främst används till sportfiske. Men storskraken lever mest av mindre fisk och gör antagligen inte lika stor skada som exempelvis storskarven.

När en storskrake plötsligt kom flygande rakt mot mig höjde jag snabbt kameran och tog en längre bildserie. Tyvärr gick det så fort att jag inte hann korta slutartiden från 1/1000 till 1/2000 dels sekund. Det krävs ofta väldigt snabba tider för att riktigt frysa fåglar i flykten. Men den stora bilden ovan blev trots allt hyggligt skarp.

Du är kanske även intresserad av:
> Storskrakar – hane och hona på isen
> Storskrake i flykt