Pilfinkar

Två pilfinkar i Borelunds naturreservat

Jag skrev tidigare fick jag inte jättemånga roliga bilder vid min senaste tur ut till Borelunds naturreservat. Ja, om vi bortser från de här pilfinkarna då.

Det vore fel att påstå att pilfinken är exotisk fågel i Skåne. I stort sett alla känner till den, men nästan lika många förväxlar den med gråsparven. De båda arterna är ganska lika till utseendet, men pilfinken känns igen på sin kakaobruna hjässa och den svarta fläcken på kinden.

Pilfink

Jag fann en större grupp pilfinkar som satt och tjattrade i ett större buskage. Jag lyckades komma ganska nära dem. Det svåra var snarare att hitta en fri vinkel där det inte var en massa grenar och kvistar i vägen. Dessutom var det sent på eftermiddagen och lite klurigt att finna ställen där fåglarna inte satt i skuggan.

En handfull hyggliga bilder blev det trots allt. Så här på nära håll upptäcker man snabbt att pilfinken faktiskt är en ganska vacker fågel. Jag gillar i vilket fall de bruna tonerna, som just här framträdde väldigt bra i den intensiva kvällssolen.

Pilfink i kvällssolen

Du är kanske även intresserad av:
> Bofink i hassel
> Bergfink på grankvist