Gransångare sjunger i kvällssolen

Gransångare sjunger i kvällsljus

Nu blir kvällarna ljusare och varmare för varje dag. Det ger mig betydligt mer tid att fotografera. Så hela eftermiddagen och en stor del av kvällen jagade jag nya motiv på fåglar. Det blev en blandad kompott. Inget extraordinärt, men ändå en del användbara motiv.

Sångarna har nyligen anlänt till Skåne. Redan i förra veckan hörde jag både gransångare och lövsångare. Idag lyckades jag även få lite bilder på den förstnämnde, som brukar vara den sångare som anländer först till Sverige. Några enstaka individer chansar till och med att övervintra i Skåne.

Gransångaren är betydligt lättare att höra än att upptäcka. Sången är väldigt karaktäristisk och inte alltför avancerad. Utseendemässigt ser den ungefär ut som de andra sångarna. En lite gråbrun rygg och ljusare buk. Ganska anonym alltså.

Just de här bilderna tog jag i närheten av fotogömslet vid Silvåkratornet intill Krankesjöns strand. Det är faktiskt samma fågel på bilderna. Ljusförhållandena blev dock annorlunda när den flög mellan träden. På bilden ovan är den belyst av den varma aftonsolen.

Gransångare vid Krankesjön

Kvaliteten blev väl sådär. Kvällsljuset började bli svagt och jag fick dessutom maska bilderna ordentligt. Gransångaren är ju en väldigt liten fågel och att komma riktigt nära den är inte helt lätt.

Du är kanske även intresserad av:
> Sävsångare
> Lövsångare