Svartvit flugsnappare

Svartvit flugsnappare
Det är alltid roligt att kunna lägga upp bilder på fågelarter som jag aldrig fotograferat tidigare. För trots att den svartvita flugsnapparen är en tämligen vanlig fågel i Sverige så har åtminstone inte jag lyckats fånga den på bild förrän nu.

Just den här hanen hittade jag i de vackra hagmarkerna vid Gryteskog utanför Torna Hällestad. Här hade den förmodligen funnit ett revir som den uppmärksamt vaktade från andra artfränder.

Den svartvita flugsnapparen är en effektiv jägare och som namnet antyder lever den främst på flugor. Men även mygg, spindlar, fjärilar och larver finns med på menyn. När hanen har hittat ett lämpligt bohål flyttar honan in och lägger sina ägg.

Eftersom det inte finns obegränsat med lämpliga hål och holkar får flugsnapparen ofta utkämpa bittra strider med exempelvis talgoxar. Det slutar inte sällan med det nederlag för flugsnapparen. Undersökningar har visat att fler flugsnappare blir dödade av talgoxar än rovfåglar under våren och sommaren.

> Läs gärna mer om den svartvita flugsnapparen på fågeln.se