Spelande grodor i Källby dammar

Ätlig groda Källby Dammar

När jag var nere vid Källby dammar för några dagar sedan upptäckte jag att det fanns gott om spelande grodor längs strandkanterna. Grodorna var tydligt gröna och relativt lätta att upptäcka i vegetationen.

Så igår kväll tog jag med kameran och försökte fånga några grodor på bild. Jag använde ett 70-200 mm zoom med en 2 gångers teleconverter för att få hygglig förstoring och ändå en acceptabel närgräns. Den kombinationen ger tyvärr inte knivskarpa bilder, men resultatet blev ändå inte så tokigt.

Det här med att artbestämma grodor är inte helt enkelt. Men det mesta talar för att detta är så kallade ätliga grodor. Den ätliga grodan är egentligen en hybridvariant mellan gölgroda och sjögroda. Jag tror inte att jag ska gå närmare in på artbestämningen men ni kan läsa mer om den ätliga grodan på Wikipedia. Istället bjuder jag på två bilder.

Ätlig groda

Du är kanske även intresserad av: