Nötskrikor i Dalby norreskog

Nötskrikan är en fågel som har gäckat mig en längre tid. Jag hör ofta deras hesa kraxande när jag är ute i skogen, men av någon anledning har jag aldrig fått tillfälle att fotografera dem. Fram till igår då jag tog en kortare tur med kameran genom Dalby norreskog. 

Det var en riktigt härlig kväll och jag gick i stort sett min vanliga runda över hagarna och genom skogen. I slutet av rundan upptäckte jag en tre-fyra nötskrikor som sökte föda nere på marken. Ljuset var inte särskilt bra och avståndet till fåglarna var i längsta laget. Men jag lyckades ändå få några hyggliga bilder. 

Just på grund av avståndet har jag tagit med ganska mycket miljö i bilderna. Så fort jag försökte närma mig mer flög nämligen nötskrikorna ytterligare ett tiotal meter längre in i skogen. Men djur- och fågelbilder måste ju inte alltid vara extrema närbilder. 

Nötskrikan är en kråkfågel och alltså besläktad med exempelvis skator och kajor. De lever ett förhållandevis tillbakadraget liv i skogarna, gärna det det finns gott om ekollon. Nötskrikan stannar normalt i Sverige över vinterhalvåret.

Nötskrika i Dalby norreskog

Du gillar kanske även:
> Vintrigt Dalby Norreskog
> Spillkråka – hona