Aftonfalk på Revingehed

Jag spenderade en stor del av tisdagseftermiddagen vid Krankesjöns stränder. Som vanligt var jag på jakt efter lite nya roliga fågelbilder. Den här gången lyckades jag fånga en hel del spännande och relativt ovanliga arter på bild.

Mest spännande var tveklöst den aftonfalk som höll till vid den norra stranden, ganska nära regementsområdet. Aftonfalken häckar egentligen i Östeuropa, men ibland händer det att några exemplar letar sig upp till Sverige. Enligt vad jag hörde från andra fågelskådare har det här exemplaret spenderat de senaste veckorna på just den här platsen.

Tydligen finns det gott om större insekter på gräsängarna runt Revingehed. Och så länge falken kan äta sig mätt lär den nog stanna. Det var intressant att studera hur den spanade ut från några av trästolparna på platsen för att sedan flyga ut och fånga vad som såg ut att vara gräshoppor eller fjärilar. På bilden ovan har den en insekt i näbben. 

Exemplaret på bilden är en ungfågel och sannolikt en hona. Senare blir hanarna vackert gråa med bruna ”byxor”. Honorna blir klart mörkare.

Tyvärr lyckades jag aldrig komma riktigt nära fågeln. Om jag hade varit ensam på platsen hade jag antagligen gjort försök att fånga den från lite andra vinklar. Men eftersom den höll sig på samma plats i flera timmar fanns det ändå gott om bildtillfällen. Om den är kvar om några dagar gör jag kanske ett nytt försök.


Se även: