Spillkråka

Spillkråkan är en fågel som jag har varit på jakt efter en längre tid. Den gångna helgen lyckades jag äntligen få ett par hyggliga bilder på ett exemplar. Först hörde jag ett läte som jag spontant inte riktigt kunde bestämma. Eftersom det lät som en lite större fågel bestämde jag mig för att undersöka det närmare.

Plötsligt satt den där uppe på en björkstam (se nedan). Men jag hann bara få ett mindre antal bilder innan den flög iväg så pass långt in i skogen att det knappast fanns någon anledning att försöka följa efter.

Jag var nästan på väg att ge upp när jag fick syn på den igen. Den här gången ganska nära mig, nere på marken, i närheten av en stubbe. Och nu hann jag med en längre bildserie och fick ett par riktigt bra varianter. Bland annat bilden ovan.

Spillkråkan är en ganska stor fågel och den största hackspetten i Sverige. Exemplaret jag fångade på bild är en hona. Hanen är nämligen mer röd på hjässan. Precis som gröngölingen äter den huvudsakligen myror, men jagar även andra insekter som den plockar i gamla träd.


Du är kanske även intresserad av: