Fyledalen

Fyledalen

För någon vecka sedan cyklade jag genom Fyledalen. En plats jag märkligt nog aldrig besökt tidigare. Dalsänkan är cirka 20 kilometer lång och sträcker sig grovt räknat mellan Sjöbo och Tomelilla. Fyledalen bildades för 15 000 år sedan då en så kallad issjö tömdes. Betydligt yngre är då naturreservatet som bildades 2015.

När jag rullade fram längs de små grusvägarna slogs jag av hur tidlös miljön kändes. Mellan de bokskogstäckta branterna betade kor i stora hagar. Då och då passerade jag en gammal gård. Här har inte mycket förändrats de senaste 100 åren.

2 tankar kring ”Fyledalen

  1. Susanne Hultman

    Har själv inte varit där men några fotokompisar besökte platsen för ett tag sedan och plåtade grodor. Du hittade inga sådana? De lär vara svåra att upptäcka men är väldigt vackra när man väl får syn på dem och bilderna de visat var väldigt fina.

    Annars tänker jag mest på lera när jag hör Fyledalen. Sådan man gör keramik av.

    1. Stefan

      Nej, några grodor kunde jag inte se. För att hitta sådana små krabater hade jag förmodligen fått stanna lite längre. Nu gjorde jag bara några korta stopp med cykeln. Men jag kommer garanterat att återvända dit för det är en väldigt vacker plats. Får kika lite närmare då.

Kommentarer är stängda.