Nya LUX-huset i Lund

Lux - Lund

Alla som passerat korsningen Sölvegatan – Helgonavägen i Lund har säkert noterat en hel del förändringar. Dels har Geologicentrum fått en ny tillbyggnad. Men även på västra sidan av Sölvegatan har det gamla 1800-talshuset i rött tegel expanderat rejält. Zoologen har flyttat och här ligger numera LUX, universitets nya campus för humaniora och teologi.

Den mest påfallande delen av tillbyggnaden är den inglasade entré-delen som bland annat inrymmer bibliotek, läsplatser och café. Denna sektion vetter ut mot en öppen plats med bänkar och nyplanteringar i söderläge. Rejäla diagonalt monterade träbalkar bryter av den i övrigt rena glasfasaden på ett tilltalande sätt.

Lux - Lund 2

Lite längre upp längs Sölvegatan ligger den andra tillbyggnaden vars fasad ser ut att vara klädd i tegelfärgad plåt. Notera texten ”men vänta nu” längst upp på byggnaden. Orden är en del i en installation av konstnären Annika Ström, som har sin grund i det skrivna ordet, den kommunikationsform som bär akademisk kunskap över tid och rum. På en annan plats, i anslutning till entrén, står t ex orden ”allt går så fort”.

LUX är ritat av Helsingborgskontoret Jais Arkitekter och byggherre är Akademiska hus.

Du är kanske även intresserad av:
> Lunds nya tingsrätt
> Wrangelbiblioteket vid Biskopsgatan