De gamla färjeramperna i Malmö hamn


Färjeramp Malmö

Det har redan skett stora förändringar i Malmö hamn. Och det kommer förmodligen att hända ännu mer de närmaste åren. De gamla ramperna som under större delen av 1900-talet förde tåg, last- och personbilar på färjorna för vidare transport till destinationer som Köpenhamn och Travemünde står oanvända sedan en tid tillbaka.

För ett par år flyttade Finnlines färjeterminal ut till Norra hamnen. I Nyhamnen – som ju egentligen inte är speciellt ny – ska sjöfartstrafiken bort. Istället kommer det att byggas nya kontor och bostäder längs kajerna.

Hur länge ramperna kommer att få stå kvar har jag ingen aning om. Men jag gissar att de rivs ganska snart. Så de här bilderna kan inom kort bli ett minne från en svunnen tid i Malmös historia.

Jag är ingen expert på fartyg i allmänhet och färjeramper i synnerhet. Men jag tror att rampen är höj- och sänkbar via bockkranen längst bort. På så sätt kunde den användas till olika båtar och skilda däck. En växel ledde in tågvagnarna på ett av de totalt fem spåren redan innan de kom fram till själva rampen, vilket förklarar de många rälsarna.

Jag undrar om det var här tågfärjan Malmöhus lade till en gång i tiden. Den äldre generationen får ofta en nostalgisk glimt i ögat när de talar om denna färja som trafikerade Malmö – Köpenhamn mellan åren 1945-1974.

Bilden nedan är tagen under den högre och relativt långa rampen där bilar och containrar kunde köras ombord på båtarnas översta däck.

Nyhamnen Malmö