Blanda lager automatiskt i Photoshop

Sten och sjögräs

Den här bilden togs en solig novemberdag vid Lomma strand förra året. Under efterbehandlingen har jag använt en teknik som funnit i Photoshop sedan lång tid tillbaka, men som jag börjat experimentera med först nu.

Först öppnar jag samma råfil i minst tre olika exponeringar, företrädesvis mörk, normal och ljus. Därefter placerar dem i tre olika lager och kör funktionen ”blanda lager automatiskt” (auto blend layers).

Med lite tur får jag då en bild med betydligt större dynamiskt omfång än vad som är möjligt med endast en råkonvertering. Resultatet blir en slags grundbild som brukar vara ganska tacksam att arbeta vidare med i retuscheringen.

Nu säger kanske någon att det är bättre att ta separata råbilder med olika exponeringar vid själva fototillfället. Det är naturligtvis helt korret. Men det förutsätter nästan att kameran är monterad på ett stativ. Och jag använder bara stativ i undantagsfall.

1 tanke kring ”Blanda lager automatiskt i Photoshop

Kommentarer inaktiverade.