På Fotografiska

Den gångna helgen gjorde jag ett besök på Fotografiska i Stockholm. Sveriges främsta konsthall inriktad på fotografi gör mig sällan besviken. Den här gången spenderade jag ett par timmar med Anders Petersens och Sebastião Salgados fantastiska bilder.

Fotografiska

Anders Petersen är en av Sveriges främsta fotografer. Hans bilder speglar framför allt möten mellan människor. Inte sällan i ganska utsatta situationer. Utställningen täcker in 45 års fotograferande och är lika fängslande som gripande.

Sebastião Salgados ”Genesis” tar betraktaren med på en episk resa till platser på jorden som fortfarande inte påverkats av den moderna civilisationen. Allt från jordens kallaste och isigaste poler till öknar och djupa regnskogar. Allt presenteras i svartvitt, vilket naturligtvis ställer extra höga krav på kompositionerna. Utställningen var så bra att jag funderar på att köpa hela samlingen i bokform.

Fotografiska