Nya strålbehandlingsbyggnaden i Lund

Stråbehandlingsbyggnad. Lund

Mitt bland de något dekadenta husen på sjukhusområdet i Lund finns sedan ett år tillbaka ett hus som verkligen sticker ut från mängden. Det här är Universitetssjukhusets nya strålbehandlingsbyggnad.

Radioaktiv strålning kan rädda liv när den träffar rätt. Men den får inte ”läcka ut” i omgivningen. Av den anledningen har strålbehandlingsrum traditionellt byggts under jord. Strålbehandlingsbyggnaden är uppförd i massiv järnmalmsbetong. Men av denna betong syns inte mycket. Byggnaden är nämligen klädd i glas, såväl interiört som exteriört.

Skimrande mosaik i noga utvalda färger gör att byggnaden både smälter in och sticker ut i omgivningen. Rött plockar upp färgen i de intilliggande tegelfasaderna, blått får representera himmel och hav och grönt speglar växtligheten.

Strålningsbehandlingscentrum är ritat av White arkitekter.

Läs mer om huset på:
> Whites hemsida
> Sydsvenskan