I Köpenhamn har man fattat det här med cykling

Cykling Köpenhamn

På flera områden har danskarna kommit betydligt längre än oss svenskar. Som med det här med cykling till exempel. Köpenhamnarna har sedan länge tröttnat på att sitta i långa bilköer och väljer istället att ta cykeln mellan hemmet och jobbet. Till på köpet får de motion och frisk luft. Och viktigast av allt; de gör miljön en stor tjänst.

Köpenhamn har dessutom en infrastruktur där cyklisterna prioriteras. I Sverige ligger vi långt efter. Den så kallade cykelvägen mellan Lund och Malmö, två av Skånes största städer, är enligt min mening en smärre katastrof. Nu finns det lyckligtvis tecken på att trenden är på väg att vända även hos oss. Men det kommer att dröja många år innan vi når samma cykelvänliga nivå som i vårt grannland. Bilden är tagen på Islands Brygge.