Den gamla järnvägen mellan Staffanstorp och Dalby

Kyrkheddinge station

Naturen har alltmer tagit över den gamla järnvägen där tåg en gång i tiden trafikerade sträckan Malmö – Tomelilla. Rälsen och de gamla träsliprarna är numera täckta av gräs och ris. Men tittar man en extra gång går det att hitta rester av järnvägen som blev klar vid sekelskiftet, alltså för drygt 100 år sedan.

Bilderna tog jag tidigare idag vid vägövergången alldeles intill gamla Kyrkheddinge station mellan Staffanstorp och Dalby. Vid Dalby station delades järnvägen upp. En sträcka gick till Sjöbo och Tomelilla, medan den andra gick till Harlösa.  Just den här biten lades formellt ner 1983.

Länktips: Se gamla bilder från platsen på Järnvägshistoriskt forum

Under senare år har det väckts en opinion för att återuppta den spårbundna passagerartrafiken mellan framför allt Malmö – Staffanstorp – Dalby. Men även ett otränat öga kan se att det lär krävas en hel del jobb innan ett Pågatåg kan ta sig fram här.

Järnväg Kyrkheddinge

Du kanske även är intresserad av:
> Den gamla järnvägsbron mellan Revinge och Harlösa
> Stickspår i Eslöv