Kontorshuset Space i hjärtat av Science Village

Centralt placerad i närheten av spårvagnsstationen i nya Science Village i Lund har Wihlborgs Fastigheter uppfört huset Space. När jag cyklade förbi bygget tidigare i år, väckte det min nyfikenhet. Så idag begav jag mig dit för att studera huset lite närmare.

Som granne till ESS kommer Space att bli ett innovationshus med kontor och labbverksamhet, med några av världens mest innovativa företag som hyresgäster. Byggnaden omfattar en yta på totalt 7 400 kvm fördelat på fem plan och infriar de högsta kraven gällande hållbarhet och energioptimering.

Kontorshuset Space intill ESS i Lund

Både stommen och fasaden är huvudsakligen gjord av trä. Träfasaden med de kvadratiska fönsterpartierna är i sin tur delvis täckt av en yttre balustrad av trä och glas. Denna skyddar både det obehandlade virket och bidrar till ett gynnsamt inomhusklimat. Mitt i byggnaden finns ett öppet atrium med gemensamma ytor.

Space är ritat av lundabaserade Frøslee arkitekter tillsammans med FOJAB Arkitekter.

Byggnaden Space - träfasad

Vad jag kan bedöma är själva byggnaden i praktiken färdig och enligt Wihlborgs ska den invigas under 2023. Det tycks dock fortfarande återstå en del arbete på insidan.

Byggnaden Space Science Village, Brunnshög, ESS, Lund